Staat jouw vraag ertussen?
Wat is een transformatorstation?
Een transformatorstation is een (betonnen) behuizing waarin één of meerdere transformatoren zijn geplaatst. Transformatorstations zijn er in diverse soorten en maten. Normaal gesproken zijn er drie typen transformatorstations: een compactstation, een betreedbare station en een inpandig station.
Compactstations
Dit is een betonnen behuizing die energie transformeert op een zo compact mogelijke oppervlakte. Het compactstation bestaat uit drie compartimenten: de middenspanningszijde, tranformatorruimte en laagspanningszijde. Een compactstation is niet betreedbaar.
Betreedbaar station
Bij grotere vermogens voorzien we in een betreedbaar station. Dit type station bevat dezelfde ruimtes als een compactstation, maar wanneer we spreken van grotere vermogens is een betreedbaar station noodzakelijk.
Inpandig station
Wanneer er geen buitenruimte nodig is om een transformatorstation te plaatsen, spreken we van een inpandig station. Een inpandig transformatorstation zorgt ervoor dat kostbare ruimte optimaal benut wordt doordat de middenspanningsruimte binnen jouw gebouw wordt geplaatst.
Wanneer heb ik een transformatorstation nodig?
Een transformatorstation is nodig wanneer een reguliere aansluiting/meterkast (tot 3×250 ampère) niet voldoet aan de gevraagde capaciteit. In dat geval sluiten wij een transformatorstation aan op de 10kV-infrastructuur van de netbeheerder. Hierdoor kunnen grote hoeveelheden elektriciteit tegelijk worden verwerkt. Bij veel afname of opwekking van elektriciteit is een transformator noodzakelijk om alle stroom te verwerken.
Hoe weet ik welk transformatorstation ik nodig heb?
Dat hangt volledig af van het gevraagde vermogen van de achterliggende installatie. Het is belangrijk dat het transformatorstation voldoet aan de gevraagde capaciteit. Nú en in de toekomst. De transformator en laagspanningsverdeler zijn per situatie verschillend. Daarom bekijken we samen met jou welke type transformatorstation nodig is.
Wat is het verschil tussen de verschillende transformatorstations?
Het vermogen van de transformator én de samenstelling van de laagspanningsverdeler verschilt per station. Zo kunnen hebben sommige station bijvoorbeeld meer, minder of juist grotere afgaande velden.
Hoe werkt een transformator?
Een transformator werkt met magnetisch gekoppelde spoelen. Door het gebruik van een primaire en secundaire spoel in de transformator wordt de middenspanning omgezet in laagspanning.
In de primaire spoel van de transformator wordt een snel wisselend magneetveld opgewekt. In de secundaire spoel wordt hiermee een inductiespanning opgewekt. Deze spanning wordt bepaald door het aantal windingen die beide spoelen hebben en de ingangsspanning die is gebruikt.
De grootte van de transformator bepaald het vermogen. Electro Power Systems heeft alle vermogens vanuit voorraad leverbaar! Laat je vrijblijvend adviseren door onze experts.